• Articole recente

  • Arhive

  • Daca doresti sa fii anuntat cand apar noi stiri pe blog

    Alătură-te altor 11 urmăritori

  • Blog Stats

    • 55,303 hits
  • Reclame

Cheltuielile cu pensiile speciale sufocă o economie care nu produce

Cheltuielile cu pensiile speciale sufocă o economie care nu produce

Stiri din Neamt, ianuarie 26, 2011

Statul cheltuie anual circa un miliard de euro cu pensiile speciale ale foştilor militari, poliţişti şi angajaţi din serviciile secrete ale Ministerului de Interne. Cum au apărut însă aceste pensii speciale? În România, pensiile “defined benefits” (beneficii definite, echivalentul “pensiilor speciale” de astăzi şi al pensiilor standard de pe vremea comunismului) au fost înlocuite cu pensiile “defined contributions” (beneficii pe bază de contribuţii) odată cu legea pensiilor din 2001.

Se poate spune însă că, iniţial, toate pensiile din România puteau fi considerate speciale – defined benefits – , atâta timp cât se calculau în funcţie de salariul obţinut în ultimele luni înainte de pensionare şi de salariul obţinut de salariaţii aflaţi în plată pe aceeaşi funcţie la data respectivă.

De fapt modul de calcul al pensiilor speciale a fost gândit iniţial de cancelarul german Otto von Bismark, care a implementat sistemul de pensii în urmă cu aproape 150 de ani, însă acesta a rezistat atâta timp cât economia a avut resurse să le susţină. Aşa – numitele pensii speciale, adică pensiile standard, au existat şi încă mai există şi în mediul privat, în special în multinaţionalele care le includ în pachetele de beneficii oferite angajaţilor. Exemplul General Motors, gigantul auto care a oferit ani la rând pensii de tip defined angajaţilor defined a îngheţat aceste beneficii în 2007 şi le-a înlocuit cu planuri de pensii bazate pe contribuţii pentru salariaţii noi din 2007 încolo, ceea ce i-a permis să facă economii anuale de 1,6 miliarde de dolari.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: