• Articole recente

 • Arhive

 • Daca doresti sa fii anuntat cand apar noi stiri pe blog

  Alătură-te altor 11 urmăritori

 • Blog Stats

  • 55,324 hits
 • Reclame

Despre pensiile militare, dincolo de stereotipuri

Despre pensiile militare, dincolo de stereotipuri

Romania Libera, 10 Februarie 2011

În disputa iscatǎ de recalcularea pensiilor militarilor s-a adus în spaţiul public o argu-mentaţie halucinantǎ. Cǎ Guvernul a gafat din nou, nu-i nici o îndoialǎ: întâi a vor-bit despre „pensii nesimţiteø, apoi a promis cǎ niciun fost militar nu-şi va vedea pensia diminuatǎ (în afara celor de peste 3.000 lei), dupǎ care au început sǎ aparǎ fluturaşii cu sumele diminuate, pentru ca într-un final provizoriu sǎ se emitǎ o hotǎrâre de guvern care nu lǎmureşte nimic, dar amânǎ discuţia.

Bucuroasǎ de aşa o pleaşcǎ (a nu se personaliza), opoziţia, care ştia din sondaje cǎ armata e una dintre puţinele instituţii cu prestigiu în rândul electoratului şi amintindu-şi poeziile patriotice învăţate la şcoalǎ, a sǎrit în apǎrarea militarilor, invocând argumente pe cât de patetice, pe atât de gǎunoase. În esenţǎ, militarii ar fi o castǎ aparte, care se jertfeşte pentru patrie şi deci trebuie tratatǎ cu altǎ unitate de mǎsurǎ decât restul muritorilor.

Dincolo de simbolisticǎ şi stereotipuri, mi se pare mai potrivit sǎ ne referim la situ-aţia concretǎ a rezerviştilor militari, pentru a afla în ce mǎsurǎ li se cuvine un trata-ment deosebit de al restului pensionarilor. Cu excepţia câtorva zeci de veterani ai celui de-al doilea rǎzboi mondial care se mai aflǎ în viaţǎ, restul pensionarilor militari nu au trecut prin niciun rǎzboi. Cei mai mulţi şi-au început şi şi‑au încheiat cariera fǎcând instrucţie cu trupeţii. Bǎrbaţii care au trecut prin experienţa stagiului militar ştiu ce înseamnǎ asta. Una peste alta, marea majoritate a actualilor pensionari militari nu a dus o viaţǎ mult diferitǎ de a altor salariaţi.

Am auzit zilele astea cǎ armata e fundamentul statului român (adicǎ, trǎim într-un regim militar?), cǎ a construit Transfǎgǎrǎşanul, Canalul, a cules porumbul etc. E în parte adevǎrat, dar, de fapt, munca o fǎceau militarii în termen, ofiţerii erau mai degrabǎ supraveghetori (nu întotdeauna carac-terizaţi prin blândeţe). La Canal şi în agriculturǎ au muncit în egalǎ mǎsurǎ studenţii, cu diferenţa cǎ ei fǎceau muncǎ „voluntarǎ”, spre deosebire de ofiţeri, care erau plǎtiţi (destul de bine, pentru vremurile acelea).

Când se evocǎ simbolurile glorioase ale armatei, se uitǎ cǎ în discuţie sunt şi pensiile (deloc mici) ale foştilor ofiţeri ai Securitǎţii, precum şi cele ale militarilor care au partici-pat, la Timişoara, Bu-cureşti şi Cluj, la reprimarea manifes-taţiilor din decem-brie 1989. Aşadar, purtarea discuţiei în zona legitimǎrii caracterului excepţional al recompenselor datorate unei categorii sociale cu statut de excepţie este îndoielnicǎ, dacǎ depǎşim retorica simbolistǎ şi ne referim la realitǎţi concrete.

Problema este însǎ alta. Pensiile militarilor sunt, comparativ cu ale „civililor”, mult mai mari. Dacǎ e sǎ ne referim la moralǎ, nu înţeleg de ce ar fi îndreptǎţit un fost medic militar, cu grad de general, la o pensie dublǎ faţǎ de cea a unui coleg de breaslǎ care a prestat aceeaşi muncǎ, dar într-un spital civil. Nu mi se pare corect ca un fost şofer pe un camion militar, ieşit la pensie cu grad de maistru militar, sǎ primeascǎ mai mult decât cel care a condus (mai mulţi ani, cǎci vârsta de pensio-nare e diferitǎ) un camion dintr-o întreprindere de construcţii. Dar o nedreptate nu se poate îndrepta printr-o altǎ nedreptate.

La un moment dat, statul s-a angajat faţǎ de militari sǎ le acorde o serie de drepturi. Dacǎ nu ar fi existat acest angajament, poate cǎ omul ar fi adoptat altǎ strategie de viaţǎ. Noua Lege a pensiilor este aşezatǎ corect, pe principiul contributivitǎţii, pǎstrând o serie de avantaje pentru militari (de exemplu, statul contribuie cu 30,8% din salariu la pensiile militare, faţǎ de 20,8%, în cazul celorlalţi angajaţi). Însǎ acest principiu ar fi trebuit aplicat din momentul apariţiei legii, adicǎ celor care se pensioneazǎ de acum înainte şi pentru perioada de activitate viitore, nu pentru cea trecutǎ. Chiar admiţând principiul recalculǎrii, într-o ţarǎ civilizatǎ se emite o decizie privind noul cuantum al pensiei, se comunicǎ celui vizat, i se dǎ un termen de contestare şi numai dupǎ asta se aplicǎ.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Ca sa judeci armata trebuie sa ai cunostinte temeinice despre acest prea complicat sistem..Armata se compune din oameni caracterizati prin stiinta,multa stiinta de carte in domeniu, dar si in celelalte domenii,buna organizare,puternici,cu onoare,patrioti e.t.c.Se pot aduna si reorganiza impecabil la nevoie.Este pacat ca au ajuns sa fie judecati de niste neica nimeni La inundatii si alte calamitati sau catastrofe naturale ar trebui sa fie lasati sa se zbata singuri, ca pestele pe uscat si sa piara ca prostii .in astfel de situatii. Ar trebui sa ne ajutam doar intre noi si atunci sa vada rezultatele.acesti ingusti la minte. Trebuie sa stie ca cele mai mari descoperiri ale stiintei se aplica in domeniul militar si apoi in altele si daca nu ar avea oameni cu o buna pregatire nu ar putea sa aplice. aceste tehnologii noi in toate domeniile de activitate civile IN REST NUMAI DE BINE …….

 2. Ce importanta are faptul ca rezervistii contesta o lege aberanta, ca guvernul nu respecta o hotarire judecatoreasca……, ca tara este guvernata dupa ureche, ca marirea TVA nu a adus efectul scontat, ca Basescu este huiduit, ca imnul nu este respectat(la asa imn care da desteptarea de 21 de ani!!!!)….. Fratilor Romania mai are ceva economie sau este o placa turnanta pentru cartelurile drogurilor?
  Nu va mai chinuiti, America si Rusia au fost totdeauna in rezonanta privind sferele de influenta. Axa Wshington, Londra, Bucuresti este doar in mintea bolnava a marinarului. Romania este un stat izolat in condus de o putere totalitara.

 3. De apreciat propunerea d-lui Melescanu si aprobarea OUG de catre senat cu amendamentul propus. Este singura modalitate de a corecta gafa guvrnului si a dezamorsa conflictul sau cu cadrele. militare in rezerva. In acest fel se pot degaja instantele de judecata de uriasul numar de dosare.
  Camera Deputatilor trebuie sa procedeze la fel/

 4. De apreciat propunerea d-lui Melescanu si aprobarea OUG de catre senat cu amendamentul propus. Este singura modalitate de a corecta gafa guvrnului si a dezamorsa conflictul sau cu cadrele. militare in rezerva. In acest fel se pot degaja instantele de judecata de uiasul numar de dosare.

 5. Tarile care nu au avut o armata puternica au disparut de-a lungul istoriei. Romania de azi, cu bune si rele, exista pentru ca a fost aparata de armata.
  Chiar daca astazi un razboi conventional nu mai pare posibil, nimeni nu trebuie sa-si bata joc de cei care au jurat sa apare patria. Si sa nu uitam ca BASESCU a imprumutat fara acordul poporului roman,19 miliarde de euro in contul celor 3,2 miliarde de euro cit afirma ca ne trebuiesc pentru ca sa evitam dezastrul in domeniul pensiilor! Trebuie ca acest domn BASESCU sa plateasca pentru tot raul facut poporului roman,el,mizeria umana numita boc si tot guvernul si pdl -ul care i-a sustinut! Toti acestia trebuiesc inchisi pe viata si sa le fie confiscata toata averea pina la rudele de gradul 3 inclusiv!

  • Spagile de milioane de lei incasate de inalti functionari publici de-a lungul anilor ar fi acoperit toate pensiile poporului roman si alocatiile copiilor nostri.Am fi avut spitale decente,dotate cu aparatura moderna si am fi fost un popr frumos si sanatos la minte si la trup.Dar in lacomia lor nemarginita au distrus viitorul acestui popor,l-au indatorat pe viata.Ne-au furat drepturile si identitatea.Tot ceea ce sustin pensionarii militari reprezinta adevarul gol,golut.Priviti peste tot si veti auzi cum au jonglat cu milioane de euro,cei car ar fi trebuit sa ne apere si veti vedea cum ne-au facut de ras peste tot in lume.Si atunci cum,cum sa intelegi situatia acestei tari?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: