• Articole recente

  • Arhive

  • Daca doresti sa fii anuntat cand apar noi stiri pe blog

    Alătură-te altor 11 urmăritori

  • Blog Stats

    • 55,035 hits
  • Anunțuri

Peste 600 de pensionari din aparare cer in instanta suspendarea OUG de recalculare a pensiilor

Peste 600 de pensionari din aparare cer in instanta suspendarea OUG de recalculare a pensiilor

stiri.rol.ro, Miercuri, 23 februarie

Cabinetul de avocat Gheorghe Piperea anunta ca a depus la Curtea de Apel Bucuresti, in numele a 617 reclamanti, o actiune de suspendare a OUG privind pensiile din sistemul de aparare, termenul fixat de instanta fiind 23 martie, informeaza Mediafax.

SCA Piperea si Asociatii precizeaza ca a solicitat, prin actiune, „constatarea intervenirii suspendarii de drept in tot a OUG nr. 1/2011 sau in parte, numai in privinta Anexei 3, in temeiul art. 14 alin. (5) din Legea nr. 554/2004”.

„Conform acestui text legal, emiterea unui nou act administrativ cu acelasi continut ca cel suspendat de instanta va determina suspendarea de drept acelui de-al doilea. In cazul de fata OUG nr. 1/2011, respectiv Anexa 3 are acelasi continut cu HG nr. 735/2010 care a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti”, se arata in comunicat.

Piperea precizeaza ca a cerut, in subsidiar, suspendarea in tot Ordonantei de Urgenta a Guvernului 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in constatarea nulitatii aceleiasi OUG 1/2011.

De asemenea, in al doilea subsidiar a fost solicitata suspendarea in parte a OUG nr. 1/2011 – a Anexei 3, care prevede Metodologia de calcul privind revizuirea pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

„In aceasta actiune sustinem ca OUG. nr. 1/2011 este o Hotarare de Guvern mascata, edictarea ei sub titulatura de Ordonanta de Urgenta reprezentand un abuz de putere din partea Guvernului Romaniei, deoarece acest act are toate caracterele unui act administrativ normativ, in sensul art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004. Scopul principal pentru care s-a recurs la acest tip de act normativ si nu la o noua hotarare de guvern (prin OUG nr. 1/2011 se abroga H.G. nr. 735/2010) este acela de a impiedica persoanele interesate – indiferent de consecintele sociale si de implicatiile juridice – sa atace noul act normativ si, in final, sa se ajunga la acelasi deznodamant ca in cazul H.G. nr. 735/2010”, se arata in comunicat.

„Speram ca intentia Guvernului de a incalca din nou drepturile pensionarilor din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale va fi infirmata si a doua oara de puterea judecatoreasca, pe baza argumentelor pe care le aducem in cererea de chemare in judecata, intrucat OUG poate fi atacata direct in contencios, atata vreme cat inca nu este aprobata de Parlament. In plus, fiind o Hotarare de Guvern mascata, consideram ca instanta de judecata va putea sa o recalifice si sa o suspende/anuleze ca atare, intrucat sunt in continuare valabile motivele pentru care s-a suspendat si anulat defuncta Hotarare de Guvern nr. 735/2010”, se mai arata in comunicat.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Decizia de a emite Ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: