• Articole recente

  • Arhive

  • Daca doresti sa fii anuntat cand apar noi stiri pe blog

    Alătură-te altor 11 urmăritori

  • Blog Stats

    • 55,303 hits
  • Reclame

Au inceput sa fie elaborate proiecte ale viitoarei Legi a pensiilor militare

Au inceput sa fie elaborate proiecte ale viitoarei Legi a pensiilor militare (Care nu sunt altceva decat variante ale abrogatei Legi 164/2001)

plano10.com, 27 noiembrie 2011
Varianta de propunere publicata pe roarmy230

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. – Dreptul la pensii si asigurări sociale pentru militarii profesionisti este garantat de stat si se exercită, în conditiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, denumit in continuare sistemul pensiilor militare de stat.
Art. 2. – Principiile de baza prevăzute la art. 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai putin principiul contributivitatii, se aplică în mod corespunzător si sistemului pensiilor militare de stat exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.
Art. 3. – (1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) militar profesionist – este cadrul militar, asa cum este definit la art. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificarile si completarile ulterioare, soldatul si gradatul voluntar, asa cum sunt definiti la art. 1 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari cu modificarile si completarile ulterioare;
b) vechime completa – este vechimea minima in serviciu pentru care militarii profesionisti au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă;
c) vechimea în serviciu ca militar profesionist care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care o persoană s-a aflat în una dintre următoarele situatii:
c 1) a avut calitatea de cadru militar în activitate;
c 2) a avut calitatea de soldat/gradat voluntar;
c 3) a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare sau student al unei institutii de învătământ din sistemul de apărare natională, ordine publică si sigurantă natională pentru formarea cadrelor militare, cu exceptia liceului militar;
c 4) a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
c 5) a fost în captivitate;
c 6) a avut calitatea de functionar public cu statut special, în institutiile din sistemul de apărare, ordine publică si securitate natională;
(2) Termenii si expresiile din prezenta lege care nu sunt definiti si se regasesc la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice au semnificatia stabilita in respectiva lege.
Art. 4. – Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activitătii militare, interzicerea sau restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati din Constitutia Romaniei, asa cum sunt prevazute in legi,
regulamente si ordine ale ministrului/directorului structurii respective, precum si pierderile de venituri datorate invaliditătii, bătrânetii si decesului.
Art. 5. – (1) Ministerul Apărării, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Român de Informatii asigură aplicarea reglementărilor referitoare la pensiile militare de stat si alte drepturi de asigurări sociale ale militarilor profesionisti, exercită controlul aplicării acestora si initiază propuneri de acte normative în domeniu.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat si a drepturilor de asigurări sociale se asigură de la bugetul de stat prin bugetele institutiilor prevăzute la alin. (1).
Art. 6. – Administrarea sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin case de pensii sectoriale, constituite la nivelul institutiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) si care functioneaza si indeplinesc atributiile prevazute de prezenta lege.
Art. 7. – De prevederile prezentei legi beneficiaza militarii profesionisti in activitate, in rezerva sau in
retragere, denumiti in continuare militari profesionisti, precum si urmasii acestora.
Art. 8. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat evidenta drepturilor de pensii militare si a
 obligatiilor de asigurari sociale se realizeaza pe baza codului numeric personal.
Reclame

Un răspuns

  1. Trebuie garantat de stat cuantumul pensiei si nu dreptul la pensie care asa cum am vazut nu valoreaza nimic cuantumul pensiei putand fi redus(eventual pana la 0,1 lei) fara a fii afectat dreptul la pensie, garantat de stat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: