• Articole recente

  • Arhive

  • Daca doresti sa fii anuntat cand apar noi stiri pe blog

    Alătură-te altor 11 urmăritori

  • Blog Stats

    • 55,013 hits
  • Anunțuri

Un general îl întreabă pe Emil Boc: “de ce nu abandonaţi puterea?” (video)

Un general îl întreabă pe Emil Boc: “de ce nu abandonaţi puterea?” (video)

ionpetrescu.ro, marți, 10 ianuarie 2012

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI PRIM MINISTRU AL ROMÂNIEI

Domnule Premier,

Drumurile noastre s-au încrucişat o singură dată, în cadrul unei emisiuni în direct, la o respectabilă televiziune locală, din Braşov. Pe atunci eram profesori universitari, dumneavoastră de drept, subsemnatul de crize.

Pe alte paliere, dumneavoastră eraţi deputat al PD, iar subsemnatul, un simplu general maior în rezervă al armatei României.

Emisiunea cu pricina se intitula generic, „Iniţiativele politice între promisiune şi adevăr”. Pentru clarificarea unor teme legate de strategia Partidului Democrat, un partid de centru – stânga, în care îndeplineaţi funcţia de vicepreşedinte, v-am solicitat,  cu respectul cuvenit, „un punct de vedere asupra rolului şi locului Partidului Democrat pe scena politică, în contextul respectiv”.

Vă redau integral răspunsul dumneavoastră în cadrul acestei dezbateri televizate:

„ In acest moment singurul partid politic în România care este membru cu drepturi depline al Internaţionalei Socialiste este PD. Partidul de guvernământ este în acest moment, în faza de a încerca intrarea în Internaţionala Socialistă iar până acum a parcurs nişte faze procedurale urmând ca o decizie să se ia în anul 2004. Deci, din acest punct de vedere, singurul, Partidul Democrat este cu drepturi depline membru în Internaţionala Socialistă. Înseamnă o recunoaştere a politicii social – democrate pe care o practică acest partid şi faptul că actualul partid de guvernământ mai are de aşteptat. Nu vă neg faptul că, au existat la un moment dat, recomandări din partea Internaţionalei Socialiste de a se coagula un singur partid cu orientare social democrată în România, adică ce spuneaţi dumneavoastră , o fuziune între PD şi PSD…” „La nivel central, Partidul Democrat are, în acest moment, cel puţin două linii majore de acţiune: prima linie, stabilită încă din 2001, este aceea potrivit căreia , partidul Democrat nu va realiza niciun fel de alianţă preelectorală sau post electorală cu partidul de guvernământ, adică cu PSD, pornind de la premisa că acest partid, nu este un partid social democrat, că prin modalităţile de raportare a acestui partid la corupţie, la eradicarea sărăciei, învăţământ şi sănătate el este pe departe de a promova o politică în interesul românilor şi promovează o politică în interesul unei clientele înguste… iar a doua linie directoare este că în cazul în care vom participa singuri în alegeri, acesta este deocamdată punctul de vedere oficial, ne propunem să obţinem un scor de 20 – 25% prin care să intrăm în jocurile guvernării din anul 2004…”

Aţi intrat în jocurile guvernării, în anul 2004, prin Alianţa Dreptate şi Adevăr (DA) alcătuită din Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Democrat (PD). În anul următor 2005, aţi trecut, cu partid cu tot, peste noapte , în tabăra popularilor europeni, adică în centrul dreapta spectrului politic.

Nu mă interesează deloc motivele acestei manevre doctrinare, dar impactul produs asupra conştiinţelor şi voinţei politice a unor români a fost năucitor.Prin acest gest s-a transmis următorul mesaj : „ pentru a te menţine la putere nu sunt importante doctrina, programul şi conştiinţa civică, ci banii, migraţia politică şi cuvintele”.

Aceasta este originea de la care plec, atunci când încerc să înţeleg fundamentele politicii româneşti postdecembriste. La puţin timp după preluarea puterii Alianţa DA s-a lăsat antrenată într-o polemică intensă care avea să-i deterioreze imaginea publică şi să-i diminueze ponderea în sondaje.

Apariţia pe scena politică a unui preşedinte jucător a tulburat şi mai mult apele învolburate ale alianţei care a devenit nefuncţională la data de 11 aprilie 2007, dată la care PD a fost exclus din Guvernul Tăriceanu. După scoaterea de la guvernare a PD, noul guvern liberal minoritar la care s-au adăugat şi resursele umane ale UDMR, a fost susţinut în Parlament de PSD, în ciuda avertismentelor transmise de preşedintele jucător.

În UE s-au făcut multe dezbateri asupra profilului viitorului preşedinte.

Europenii au căutat să aleagă în 2009, o personalitate care să aibă capacitatea remarcabilă a dialogului şi a realizării de consens pe piaţa politică europeană din ce în ce mai agitată şi deosebit de complexă.

Şi apoi, europenii îşi doreau, în această funcţie, de mediator avizat, o persoană care să asigure buna funcţionare a instituţiilor existente.Totodată, era necesară o personalitate care să poată aplica un program simplu şi pragmatic, sub semnul unei bune înţelegeri, al respectului adversarului şi ataşamentului faţă de valorile uniunii.

Efectuând o paralelă între profilul real, concret al viitorului preşedinte cerut de comunitatea europeană şi cel al preşedintelui nostru jucător se pot remarcacâteva diferenţe notabile legate de consens, respect şi funcţionarea normală a instituţiilor statului.

Este limpede că, un jucător politic strategic nu poate fi mediator pentru simplul motiv că se integrează în jocul respectiv, producând schimbarea raportului de forţe pe scena politică în favoarea uneia din părţi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: